U Galeriji Zvonimir održana završna konferencija projekta Solin za sve! – faza III

Povodom skorog završetka projekta Solin za sve! – faza III danas je u Galeriji Zvonimir održana konferencija s ciljem predstavljanja provedenih aktivnosti te rezultata spomenutog projekta u okviru poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena –faza III“. 

Na početku konferencije okupljene je pozdravio gradonačelnik Dalibor Ninčević te istaknuo iznimnu važnost ovog hvalevrijednog projekta koji se uspješno provodi do kraja lipnja na području Grada Solina.

Žene su u ovoj trećoj fazi zaposlene na period od šest mjeseci. Radi se o teže zapošljivim ženama koje bi, da nije ovog projekta teško dobile priliku zaposliti se. Kad god mogu, koristim priliku istaknuti kako mi je ovo jedan od dražih europskih projekata koji se provodi u našem gradu. Nije toliko financijski izdašan kao neki infrastrukturni projekti, ali je njegova važnost velika jer se provedbom projekta pruža prije svega mogućnost zapošljavanja ne baš malom broju žena, njih 20, a onda se osigurava i skrb za 120 krajnjih korisnika, mahom starijih, nemoćnih i teško pokretljivih osoba – rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Pružanje podrške kroz razgovor i druženje

Svaka od zaposlenih žena skrbi o šest korisnika. Svakodnevno ih posjećuju, pomažu u kućanskim poslovima, pri osnovnim higijenskim potrebama, odlascima u trgovinu i sličnim aktivnostima.

Ovdje nije riječ samo o kupovini namirnica i lijekova, već svakodnevnim obilascima, razgovoru, druženju – nečemu što osobe u poznijoj životnoj dobi trebaju više od ičega. Dakle, stvorila se jedna mreža podrške i povjerenja, prijateljstava, obostrane dobrobiti za obje strane- kazao je gradonačelnik te naglasio kako s nestrpljenjem očekuje četvrtu fazu projekta koja bi se trebala realizirati na jesen.

Na uspješnu provedbu i rezultate projekta osvrnula se i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove.

Imamo vrlo zadovoljne krajnje korisnike. Više od 120 osoba s područja Grada Solina kojima je trebala nekakva vrsta pomoći u svakodnevnom životu, a koju nisu mogli dobiti unutar svojih kućanstava, su kroz projekt dobili – stručnu i zanimljivu pomoć. Očekujemo skoru objavu poziva za četvrtu fazu projekta na koji će se Grad Solin naravno prijaviti – poručila je pročelnica Žižić.

“Ne žalim niti sekundu što sam prihvatila ponudu i uključila se u projekt”

Svoja iskustva i dojmove o projektu podijelile su i solinske žene koje su vodile brigu o osjetljivoj skupini korisnika.

Radim zahvaljujući projektu 3 ipo godine i jako sam zadovoljna. Moji su korisnici ljubazni i moj je posao najviše njega korisnika. I moram spomenuti, razgovor – njima je to nekad bitnije nego čišćenje kuće. Zato kad smo zajedno dosta razgovaramo, ne samo s korisnicima već i s članovima obitelji – dogovaramo se o svemu i na kraju imamo odnos kao da smo obitelj – rekla je Ivana Alilović.

Na početku sam bila skeptična, ali danas ne žalim niti sekundu što sam prihvatila ponudu i uključila se u projekt. Ovo što mi radimo nije posao, ovo je poziv – moramo imati duboku empatiju prema tim ljudima. Naši korisnici nisu projekt – imaju svoje osjećaje i živote koji su nažalost jako teški tako da se trudimo pružiti im trunčicu nade i zadovoljstva, ovisno što im treba u određenom trenutku – kazala je Dijana Vukosav.

Na ovom projektu Gradu Solinu su partneri Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Solin i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Split čiji su predstavnici nazočili današnjoj konferenciji kao i Irena Ivanović iz UO za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove koja aktivno sudjeluje u provedbi ovog projekta.

Glavni cilj projekta je osposobiti za rad žene u svrhu porasta stope zapošljavanja u Solinu, harmoniziranja radnih kapaciteta ciljne skupine s realnim potrebama tržišta rada na lokalnom i regionalnom nivou putem tečaja usavršavanja, povećanja konkurentnosti istih, osnaživanju psihosocijalnih karakteristika navedene ugrožene skupine, reduciranja razine siromaštva žena i njihovih obitelji i posljedično povećanja kvalitete življenja i socijalne inkluzije pripadnica ciljne skupine i krajnjih korisnika.

Na kraju konferencije, ženama zaposlenima na projektu podijeljeni su promotivni materijali, a onda je uslijedilo i prigodno druženje.

Ukupna vrijednost projekta je 989.600,00 kuna (131.342,50 EUR). Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (85%) te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).


Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Solina.
Scroll to Top
Skip to content