U Galeriji “Zvonimir” upriličena konferencija za medije povodom održavanja 17. Međunarodnog festivala karikatura Solin 2022.

Na konferenciji za medije, održanoj danas u Galeriji „Zvonimir“ najavljen je program 17. Međunarodnog festivala karikatura koji će se odvijati u Solinu od 22. do 25. rujna.

Konferenciji su nazočili: direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, karikaturist i autor projekta Marko Ivić, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, ravnatelj Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ Solin Tonći Ćićerić i ravnatelj Gradske knjižnice Solin Ivan Peroš.

Okupljene je u ime organizatora festivala, Turističke zajednice grada Solina, pozdravila direktorica Jelena Stupalo koja se među ostalim osvrnula na ciljeve održavanja ove manifestacije, u prvom redu na unapređenje kulturnih i zabavnih sadržaja na području grada Solina.

Pokretač Festivala, karikaturist Marko Ivić, nije krio zadovoljstvo interesom kojeg ova manifestacija izaziva u svijetu karikature što potvrđuje i ovogodišnja brojka od oko 920 pristiglih radova iz 52 zemlje iz cijeloga svijeta.

Poziv na natječaj i ove je godine bio raspisan na temu turizma, koja je zamijenila dugogodišnju tematiku arheologije, a uz to na raspolaganju je bila i slobodna tema – objasnio je Ivić dodajući kako je Festival i ovoga puta privukao neka od najemintenijih imena u svijetu karikature.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević istaknuo je višestruki značaj ove manifestacije koja je postala svojevrsni brend grada Solina.

Održavati neku manifestaciju sedamnaest godina u kontinuitetu nije nimalo lagan zadatak stoga bih i ovom prilikom uputio zahvalu svima koji sudjeluju u njezinoj organizaciji, a iznad svega njezinom pokretaču Marku Iviću, istinskom zaljubljeniku u karikaturu – kazao je gradonačelnik dodajući kako u Hrvatskoj trenutno nema manifestacije vezane uz svijet karikature koja se može usporediti sa solinskim Festivalom.

Ravnatelj JUK „Zvonimir“ Tonći Ćićerić detaljnije je predstavio bogati program ovogodišnjega Festivala dok je ravnatelj GK Solin Ivan Peroš govorio o promociji stripa „Gladijator Pegula – Priča o Saloni“ koja će se upriličiti prvog dana Festivala 22. rujna u 20 sati u Teatrinu GK Solin.

NAGRAĐENI

Grand prix nagrada 17. Međunarodnog festivala karikature Solin 2022. pripala je talijanskom karikaturistu Marcu de Angelisu, drugo mjesto osvojio je Ukrajinac Konstantin Kazanchev, a treće hrvatski autor Ratko Maričić. Dodijeljene su i četiri specijalne nagrade, a osvojili su ih Michel Moro Gomez (Cuba), Seyran Caferli (Azerbaijan), Milan Alašević (Slovenia) i Silvano Mello (Brasil).

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika 

Scroll to Top Skip to content