U Gradskoj vijećnici upriličeno potpisivanje prvog kolektivnog ugovora za zaposlenike Dječjeg vrtića “Cvrčak ” Solin

U solinskoj Gradskoj vijećnici upriličeno je potpisivanje prvog kolektivnog ugovora za zaposlenike Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Solin. Ugovor su u ime osnivača ustanove potpisali solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, načelnik općine Klis Jakov Vetma i načelnik općine Muć Filip Stupalo, a u ime djelatnika povjerenica Sindikalne podružnice SOMK-a, Sindikata obrazovanja, medija i kulture Dječjeg vrtića „Cvrčak“, Vedrana Uvodić ovlaštena od strane predsjednice sindikalne podružnice Božice Žilić. Potpisivanju su nazočile i zamjenica predsjednice Renata Šipalo te blagajnica Ana Markota koje su bile dio pregovaračkog tima. 

Zadovoljan sam što smo nakon nekoliko godina razgovora, pregovora i usklađivanja, napokon dočekali trenutak potpisivanja ovog dokumeta koji predstavlja jednu dodatnu sigurnost za djelatnike, ali i podlogu za buduće razgovore. Do sada su materijalna prava djelatnika bila regulirana Pravilnikom o radu, a sada na jednom mjestu sva ta prava objedinjujemo, ali i dodatno proširujemo – kazao je gradonačelnik Ninčević ističući kako je predškolski odgoj iznimno važna djelatnost koju treba podržati i osnažiti kako bi naši najmlađi imali najbolju moguću skrb.

Svjestan sam da imamo veliki broj djece u vrtićima, što nam je kao gradu mladih na ponos, ali i dalje moramo raditi na otvaranju novih odgojnih skupina, kako bi svako dijete imalo svoje mjesto u vrtiću, a istovremeno nastojimo biti dobra podrška zaposlenicima. Briga o djeci velika je odgovornost i želimo postići što zadovoljnije djelatnike, odgajatelje i stručne suradnike, zato što oni to svojim znanjem i radom zaslužuju – istaknuo je Ninčević dodajući kako je u tijeku i izrada kolektivnog ugovora za službenike i namještenike koji su zaposleni u Gradskoj upravi i ustanovama naslonjenima na Grad.

Prema riječima sindikalne povjerenice Vedrane Uvodić potpisivanje kolektivnog ugovora jamči sigurnost i stabilnost za nešto više od dvjesto djelatnika DV-a „Cvrčak“.

Pregovori su uistinu dugo trajali, jedan od razloga je i razdoblje pandemije, ali u konačnici smo zadovoljni. U skoroj budućnosti, možda već na jesen, planiramo krenuti u daljnje pregovore i potražnju boljih materijalnih prava radnika.  Trenutno je u našu ispostavu SOMK-a učlanjeno oko 90  djelatnika, ali nadam se da će se ta brojka, nakon potpisivanja ovog ugovora, znatno povećati – kazala je Uvodić.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić i Grad Solin

Scroll to Top
Skip to content