U organizaciji grada Solina i solinske Gradske knjižnice pokrenut projekt “Ura o’ priče” namijenjen najmlađima

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, tradicionalne manifestacije posvećene djeci koja se pod motom „Ljubav djeci prije svega“ održava u prvom tjednu mjeseca listopada, Grad Solin u suradnji sa solinskom Gradskom knjižnicom organizirao je pričanje bajki i priča za djecu. Riječ je o projektu „Ura o’ priče“ koji ima za cilj pružiti najmlađima užitak slušanja priča u prostoru knjižnice, mjestu čitanja, učenja, stvaranja i druženja.

Osim u prostorijama centralne knjižnice „Ura o’ priče“ održavala se i u sva tri knjižnična ogranka, u Mravincima, Vranjicu i Svetom Kaju, a mališani su uz vesele naratore nakratko zaplovili svijetom čudesnih likova i maštovitih dogodovština.

Jako je važno poticati ljubav prema pisanoj riječi od najranije dobi kako bi se kod djece potaknula mašta i empatija te proširio vokabular i utabao put prema budućim čitateljima i ljubiteljima knjige – poručila je idejna začetnica projekta Ivana Mitar, viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Solinu koja se ovom prilikom, zajedno s djelatnicima Knjižnice, i sama našla u ulozi pripovjedača.

Među brojnim mališanima koji su sudjelovali u „Uri o’ priče“ bili su i polaznici Dječjeg vrtića „Paun“ koji su u knjižnicu stigli u pratnji odgojiteljice Vesne Jurić.

Trudimo se svakodnevno uključivati priče u aktivnosti koje provodimo unutar vrtića, a uz to rado sudjelujemo i u događanjima u knjižnici koja su doista bogata i raznovrsna – kazala je teta Vesna pozdravljajući pokretanje projekta čitanja priča.

Predškolci Toma i Lovre, koji su zajedno s ostalim prijateljima iz vrtića interaktivno sudjelovali u interpretaciji priče „Najotmjeniji div u gradu“, oduševljeno su nam iznijeli svoje dojmove.

Najviše mi se svidjelo kako je div Jura svoju odjeću podijelio s drugima – kazao nam je Toma.

Meni je najdraže bilo kad je div poklonio svoju kravatu žirafi da joj grije vrat – dodao je Lovre potvrđujući kako uz zabavni segment priče za djecu imaju i snažan edukativni učinak, oblikuju njihove stavove te potiču emocionalni i socijalni razvoj.

Projekt „Ura o’ priče“ ide dalje…

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: GK Solin i Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content