U solinskoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen Program za razvoj poduzetništva i Program za razvoj poljoprivrede za 2022.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić održali su danas u solinskoj Gradskoj vijećnici konferenciju za medije na kojoj su predstavili Program za razvoj poduzetništva i Program za razvoj poljoprivrede za 2022. s prikazom novih mjera pomoći malim i mikro poduzetnicima u trenutnoj gospodarskoj situaciji izazvanoj brojnim poskupljenjima.

Svjesni smo činjenice da se ni jedna sredina ne može adekvatno razvijati bez zdravog gospodarstva, bez poticanja i razvoja poduzetništva, jer upravo poduzetnici svojim porezima, doprinosima i drugim davanjima pune gradski proračun – kazao je gradonačelnik napominjući kako paket mjera iz godine u godinu izgleda drugačije jer se osluškuju potrebe poduzetnika te prati aktualna situacija.

Najnoviji Program potpore poduzetništvu sadrši šest mjera: potporu za kapitalna ulaganja koja može iznositi od 5 do maksimalno 25 tisuća kuna, potporu za novoosnovane tvrtke/obrte u visini od 10, odnosno 12 tisuća kuna ukoliko je žena većinski vlasnik, potporu suradnji gospodarskih subjekata s područja grada Solina u maksimalnom iznosu do 4 tisuće kuna te potporu za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih djelatnosti u visini do maksimalno 20 tisuća kuna. Tu su i dvije nove mjere, potpora za ublažavanje rasta cijena energenata te potpora sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za korištenje obnovljivih izvora energije od kojih svaka može iznositi do maksimalno 5 tisuća kuna.

Jedan poduzetnik se, istaknuto je ovom prilikom, može prijaviti za potpore iz više mjera do maksimalnog iznosa od 30 tisuća kuna.

Program potpore poljoprivredi na području grada Solina za 2022. sadrži ukupno sedam mjera. Riječ je o sufinanciranju nabavke sadnog materijala te nabavke košnica i pčelarske opreme, subvenciji za edukaciju i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, nabavci poljoprivredne mehanizacije i opreme te sufinanciranju usluga pripreme i kandidiranja projekata koji se financiraju iz nacionalnih i međunarodnih fondova. Dvije nove mjere u ovom Programu su potpora za kupnju, građenje i opremanje plastenika i staklenika te potpora za uređenje poljoprivrednog zemljišta. Visina potpore poljoprivrednicima može iznositi od tisuću do 10 tisuća kuna uz napomenu da se mjere mogu kombinirati.

Za dodjelu potpora iz Programa za razvoj poduzetništva i Programa za razvoj poljoprivrede za 2022. osigurano je ukupno milijun i sto tisuća kuna proračunskih sredstava koje će se, ukoliko bude potrebno, rebalansom proračuna dodatno povećati – najavio je ovom prilikom gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora iz navedena dva programa, svi uvjeti i kriteriji te obrasci koji su sastavni dio prijave bit će objavljeni na mrežnim stranicama Grada Solina 5. rujna. Prijave će se zaprimati do 1. listopada ove godine, a ovisno o iskazanom interesu zaprimanje zahtjeva se može obustaviti prije navedenog roka ili produžiti ukoliko se ne iskoriste sva sredstva – kazala je pročelnica Marijana Žižić.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content