U solinskom Domu zdravlja svečano otvorene preuređene i proširene prostorije pedijatrijske ordinacije

Danas je u solinskom Domu zdravlja upriličeno otvaranje preuređenih i proširenih prostorija pedijatrijske ordinacije u kojem dva pedijatrijska tima skrbe o više od 2,500 djece.

Svečanosti otvaranja nazočili su ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa, župan Splitsko- dalmatinski Blaženko Boban, ravnatelj KBC-a Split i predstavnik Hrvatskog pedijatrijskog društva prof.dr.sc. Julije Meštrović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina prof.dr.sc. Zdravko Perko i gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević.

Okupljene je prvi pozdravio ravnatelj Doma zdravlja dr. Marko Rađa koji je među ostalim istaknuo kako prema posljednjem popisu stanovnika na području Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje ima gotovo tri tisuće djece mlađe od sedam godina.

Otvaranje ovih preuređenih prostorija pedijatrijske ordinacije koji odgovaraju suvremenim izazovima potvrđuju kako naš Dom zdravlja vodi računa o sredinama koje bilježe demografski rast. Nažalost, svi pedijatrijski timovi, kako u Solinu tako i u okolici, su popunjeni stoga apeliram na roditelje i pedijatre da djecu stariju od sedam godina, ukoliko nemaju većih kroničnih bolesti, prebace u ordinacije obiteljske medicine – kazao je dr. Rađa ističući kako je ovo jedna od najvećih investicija po pitanju građevinskih zahvata koje je Dom zdravlja SDŽ realizirao tijekom ove godine.     

Prema riječima prof. dr.sc. Julija Meštrovića bilo bi dobro da imamo više ovakvih događanja jer u današnjem suvremenom svijetu nije lako biti ni dijete ni roditelj.

Danas imamo mnoge tzv. suvremene bolesti koje ranije nisu postojale i o djeci se treba brinuti multidisciplinarno, a na čelu tog multidisciplinarnog tima svakako treba biti pedijatar – poručio je prof. Meštrović.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević istaknuo je ovaj projekt kao jedan od najbitnijih za grad koji nosi titulu populacijski najmlađeg grada u RH.

Mnogo je projekata koje realiziramo i koji su značajni za za naš Solin, ali ovo je nekako posebno jer se radi o najmlađima. Grad Solin je prijatelj djece i mladih i zapravo nam je želja i intencija pratiti njihov životni rast od rođenja preko predškolskog odgoja, školovanja i dalje kroz sve životne faze – kazao je gradonačelnik dodajući kako preuređenje ovog prostora ima višetruki značaj.

Realizacijom ovog projekta dobili smo bolje i primjerenije uvjete za rad zdravstvenih djelatnika i za ugodniji boravak djece i roditelje, ali i mogućnost da u budućnosti otvorimo još jedan, pa čak i dva pedijatrijska tima – kazao je gradonačelnik.

Isto je potvrdio i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ističući kako je ova investicija jako bitna za Solin, grad koji raste i u kojem život naprosto buja.

U proširenje, uređenje i opremanje ovog prostora uloženo je oko 250 tisuća eura od kojih je 50 tisuća osigurao Grad Solin. Prošle godine smo otvorili suvremeno opremljeni prostor nove ljekarne, a tijekom listopada ćemo otvoriti i preuređeni prostor Hitne medicinske pomoći na oko 200 metara četvornih prostora. Time ćemo zatvoriti jedan važan krug u potrebama primarne zdravstvene zaštite u Gradu Solinu – poručio je župan Blaženko Boban.

Uslijedilo je simbolično presijecanje vrpce, a ta čast pripala je dugogodišnjoj solinskoj pedijatrici prim.mr.sc.dr. Katici Obradović i najmlađima, polaznicima Dječjeg vrtića „Škrinjica“. Molitvu i blagoslov novootvorenih prostorija predvodio je don Roko Kaštelan, župni vikar župe Gospe od Otoka.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content