U Solinu obilježen Dan Hrvatskoga sabora

Predstavnici solinskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnik te predstavnici Grada i Gradskog vijeća, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, obilježili su spomendan – Dan Hrvatskoga sabora, odnosno 30. – u obljetnicu od donošenja Odluke o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak, obratio se svim prisutnima te je rekao kako je ovo vrlo bitan datum za našu noviju, ali i stariju povijest. „Sabor je jedna od rijetkih institucija koja postoji od najranijih vremena, od vremena Srednjeg vijeka i dokazuje jedan kontinuitet hrvatske državnosti.“ Osim ovog povijesnog događaja, istaknuo je kako se uz ovaj datum veže i krunjenje kralja Zvonimira i Rakovička buna. „Tri iznimno bitna elementa za hrvatsku povijest čime se održava kontinuitet ideje za državnošću, ali i ideja za nezavisnošću Hrvatske što smo ostvarili zahvaljujući braniteljima devedesetih godina“, naglasio je Andabak.

Gradonačelnik Ninčević također se osvrnuo na obilježavanje ovih značajnih datuma koji su od velike važnosti i za grad Solin: “Osim što je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku i veliku ulogu imao u stvaranju suverene i samostalne hrvatske države, ovaj datum je iznimno važan i za naš grad Solin. Naime, 8. listopada 976. godine na Gospinom Otoku pokopana je hrvatska kraljica Jelena Slavna, a 8. listopada 1076. godine u Šupljoj crkvi okrunjen je kralj Zvonimir.“

Iako vremenske prilike nisu dozvoljavale da obilježavanje ovog dana bude u Šupljoj crkvi kao prethodnih godina, gradonačelnik Ninčević je napomenuo kako je dan ipak dostojanstveno obilježen prisjećajući se svih poginulih i preminulih branitelja koji su svoj život položili i omogućili da danas živimo u slobodnoj državi.

Scroll to Top Skip to content