U Solinu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

U prigodi obilježavanja 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predstavnici Grada Solina na čelu s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, gradski vijećnici, članovi Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnici policije položili su vijence i zapalili svijeće pred centralnim križem na Novom i na Starom solinskom groblju te sudjelovali u molitvi koju je predvodio župnik i upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić.

Grad Solin od samog proglašenja ovog spomendana odaje počast svim nevinim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, a posebno žrtvama 20. stoljeća obilježenog razdobljem komunizma, nacizma i fašizma koji su poharali Europu i cijeli svijet. Nažalost, svjedoci smo žrtava koje su obilježile i Domovinski rat, a svjedočimo i danas u srcu Europe, u Ukrajini, da totalitarizam i autoritarizam ne poznaju ni granice ni vrijeme. Uz iskazivanje pijeteta žrtvama obilježavanje ovog Dana nosi u sebi i snažnu poruku upućenu budućim generacijama kako bi zajedno izgradili bolju i pravedniju budućnost za sve ljude i narode. Drago mi je stoga da su s nama danas i mladi, djeca hrvatskih branitelja iz udruge „Djeca odana“, koji predstavljaju zalog očuvanja sjećanja na tragična stradanja kako se ona više nikada ne bi ponovila – kazao je gradonačelnik.

Nakon molitve na Starom solinskom groblju okupljenima se obratio naš sugrađanin Marin Matijević koji je među ostalim poručio kako je život Božji dar i kako ga nitko nikome nema pravo oduzeti.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content