U Solinu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće pored centralnog križa na Novom groblju i Starom solinskom groblju na Gospinom Otoku. Uz prisustvo predstavnika udruga prozašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnika Dalibora Ninčevića i zamjenika Ivice Rakušića, odan je pijetet nevinim žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima koji su u prošlosti vladali na našim prostorima.

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. st. u Europi, pa tako i Hrvatskoj, su doveli do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Nažalost, i danas u srcu Europe ponovo svjedočimo nasilju, razaranju i stradavanju nevinih ljudi. Životi koji su se ugasili zbog bilo kakvog oblika režima tužni su podsjetnik na to koliko je skupa cijena gubitka slobode i slobodnog odlučivanja – rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ninčević. Posebnu zahvalnost uputio je onima čijom zaslugom su postavljeni temelji današnje slobodne, neovisne i demokratske države – hrvatskim braniteljima.

Na dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, prisjećamo se svih žrtava terora, a posebno žrtava Domovinskog rata sa područja Grada Solina i cijele Hrvatske. Treba istražiti sve zločine, prenositi istinu o Domovinskom ratu jer nevine žrtve vapiju za istinom i za pravdom, a zločince treba privesti pred lice pravde – istaknuo je Dragan Maretić, pripadnik 4. gardijske brigade.

Gradonačelnik je na kraju istaknuo važnost obilježavanja ovakvog dana i poručio: Pred nama je zadatak zajedničkog osvještavanja, osobito mlađe generacije, koliko je važno voljeti svoj dom i domovinu, ali isto tako poštivati i uvažavati druge i drugačije.

Molitvu odrješenja prigodom današnjeg dana, na Novom i Starom solinskom groblju, predvodio je don Ante Čotić, župnik Župe Gospe od Otoka i upravitelj Prasvetišta Gospe od Otoka.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content