U Solinu otvorena prva robotizirana ljekarna na području Splitsko – dalmatinske županije i nove ordinacije Doma zdravlja

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je jučer u Solinu novi zdravstveni objekt ukupne površine 534 metra četvorna smješten uz Dom zdravlja na Bilankuši. U prizemlju objekta smjestila se prva robotizirana ljekarna na području Splitsko-dalmatinske županije, dok su na katu uređene četiri nove ordinacije Doma zdravlja, dvije obiteljske medicine te ginekološka i dentalna ordinacija.

Svečanosti su uz premijera Plenkovića nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, ravnatelj Ljekarni SDŽ Ante Mihanović te brojni drugi uzvanici.

Okupljene je u ime inicijatora navedene investicije, Ljekarni SDŽ, pozdravio ravnatelj Ante Mihanović koji je tom prilikom detaljnije predstavio ovaj iznimno vrijedan projekt.

Prvotno je bilo zamišljeno da se napravi mala zgradica od 80-ak kvadrata u koju će se premjestiti ljekarna smještena u susjednoj zgradi, ali kako mi zapravo želimo napraviti neke stvari za više generacija i kako dosta toga sanjamo, tako smo sanjali i ovo. Došli smo u Grad Solin s idejom da napravimo reprezentativan objekt koji će biti na ponos Solinu, svim našim građankama i građanima te da zajedničkim snagama izgradimo najbolju ljekarnu u Hrvatskoj. Uvjeren sam da ćete kada prođete kroz ovaj objekt vidjeti da smo to i ostvarili. Naglasio bih kako nije bilo jednostavno te se zahvalio svima koji su nas podržali, a posebno Gradu Solinu i Županiji splitsko-dalmatinskoj – kazao je Mihanović upućujući zahvale i premijeru Plenkoviću koji je osigurao gospodarsku stabilnost te mogućnost razvijanja i u ovim izuzetno kriznim vremenima obilježenima koronakrizom i ratom u Ukrajini.

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević izrazio je zadovoljstvo što su njegovi sugrađani ovim projektom dobili kvalitetne zdravstvene sadržaje.

Solin je grad koji se iz godine u godinu mijenja i raste. Ne raste samo po broju stanovnika, nego i po broju projekata i sadržaja koje nudimo građanima jer prepoznajemo njihove potrebe. Ovaj je projekt odličan primjer suradnje Grada Solina kao jedinice lokalne samouprave i Splitsko-dalmatinske županije – kazao je gradonačelnik ističući kako je važno ulagati u opremu, ali da je na prvom mjestu ipak ljudski faktor.

Upućujem stoga posebne pozdrave i zahvale liječnicima, ljekarnicima i svim zdravstvenim djelatnicima koji su u dosadašnjim skučenim uvjetima pružali izvrsnu uslugu svojim korisnicima – poručio je Ninčević ističući još jednom kako je grad Solin realizacijom ovog projekta dobio jednu od najmodernije opremljenih ljekarni u cijeloj Hrvatskoj.

Realizacijom ovog projekta stvaraju se pretpostavke za rješavanje još jednog gorućeg problema u Solinu. Naime, preseljenjem ljekarne u nove prostore stvaraju se preduvjeti za stvaranje boljih i primjerenijih uvjeta za rad pedijatra u postojećem objektu Doma zdravlja te otvara mogućnost za formiranje još jednog pedijatrijskog tima. Župan Blaženko Boban, s kojim već duže vremena komuniciram o navedenom problemu, danas je potvrdio kako su aktivnosti vezane za ovo pitanje već u tijeku što nam daje nadu da će naši najmlađi uskoro imati pedijatrijsku skrb kakvu zaslužuju – kazao je gradonačelnik.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u svojem je obraćanju naglasio kako se negativnost i pesimizam sprječavaju projektima, programima i suradnjom s građanima. 

Predsjednik Vlade često je govorio da je ovo godina isporuka projekata. Svjedoci smo kako se to događa, od Eurozone preko Schengena do krune svih kruna, Pelješkoga mosta. I Splitsko-dalmatinska županija pridružuje se toj isporuci – kazao je župan potvrđujući kako se nakon otvaranja nove ljekarne i ordinacija već radi na projektu proširenja pedijatrije i Hitne pomoći u solinskom Domu zdravlja.

Okupljenima se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je prije svega istaknuo kako novoizgrađeni objekt povećava dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

To je put kojim moramo ići i dalje, to je odgovor na moderne izazove, a Solin nam, kao lokalna zajednica, u suradnji sa Županijom pokazuje pravi smjer – istaknuo je ministar Beroš najavljujući daljnja ulaganja u zdravstvo na području Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je na brzoj i učinkovitoj realizaciji ovog projekta napominjući kako je kamen temeljac položen u travnju 2021.

Cijela zgrada u kojoj je sadržana ljekarna i nekoliko ordinacija Doma zdravlja izgrađena je u manje od godinu dana. Ovaj objekt, ukupno vrijedan oko 11 milijuna kuna, bit će novo radno mjesto za dvadesetak zdravstvenih djelatnika i pružit će najbolju moguću uslugu građanima Solina kada je riječ o ljekarničkim uslugama te o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Važan je to doprinos ovom mladom gradu, gradu koji je ponosan na svoju demografsku politiku koja je i dalje u plusu. Solin može biti model i primjer drugim gradovima diljem Hrvatske – zaključio je premijer. 

Uslijedio je blagoslov novog objekta kojeg je predvodio župni vikar Gospe od Otoka don Vladimir Smoljo te obilazak novouređenih prostorija u kojem je sudjelovala i nedavno umirovljena dugogodišnja voditeljica solinske ljekarne mag. pharm. Elza Pleština koja premijeru Plenkoviću i ostalim uzvanicima prezentirala rad jednog od prvih robotiziranih skladišta za izdavanje lijekova u RH.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, SOLINSKA KRONIKA

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content