U Solinu svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

U prigodi obilježavanja Dana državnosti 30. svibnja predsjednik Gradskoga vijeća Solina prof.dr.sc. Zdravko Perko u nazočnosti predstavnika Grada, Policijske postaje Solin i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata podigao je hrvatski stijeg na jarbol u centru grada.

Ovaj uistinu poseban dan obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. Bile su to teške godine i zahvalni smo hrvatskim braniteljima koji su dali živote i zdravlje za slobodu koju mi danas uživamo. Današnje okolnosti su znatno drugačije, puno je svakodnevnih izazova, međutim, svi ćemo se složiti da smo uspjeli ostvariti vrlo važna postignuća vezana uz našu samostalnost, državnost i europske integracije – kazao je prof.dr.sc. Zdravko Perko poručujući kako bi svatko od nas u okvirima svoje obitelji i svoga djelovanja trebao brinuti o boljitku svoga grada, svoje okoline, a samim time i cijele Domovine.

Uslijedilo je polaganje cvijeća, paljenje svijeća i molitva pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu. Okupljenima se ovom prilikom obratio gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Na današnji dan prije 33 godine konstituiran je prvi, demokratski izabrani, višestranački Hrvatski sabor i taj dan slavimo kao Dan državnosti. Nažalost, jedan duži period se ovaj praznik slavio na dan 25. lipnja, koji je isto tako važan dan u našoj povijesti, ali mijenjanje datuma dovelo je do određene zbunjenosti među našim građanima, što ni u kom slučaju nije dobro, stoga je važno da takve odluke budu trajne. Na nama svima je da se njegujući ovaj dan u svakom trenutku prisjećamo žrtve hrvatskih branitelja i njihove uloge u Domovinskom ratu – poručio je gradonačelnik pozivajući sve one koji na bilo koji način sudjeluju u donošenju odluka da daju sve od sebe kako bi doprinijeli boljem životu naših sugrađana podržavajući i dalje na sve načine razvoj demokratskog društva.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Solin Hari Ninčević i ovom je prilikom istaknuo potrebu da se mlađim naraštajima prenosi istina o Domovinskom ratu i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Prigodnu molitvu pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima predvodio je župnik Župe Gospe od Otoka don Ante Čotić, a svečanost su glazbom popratili članovi Gradske glazbe Zvonimir pod ravnanjem maestra Tonća Ćićerića.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content