U Solinu svečano obilježena 28. obljetnica vojno – redarstvene operacije Oluja

U Solinu je tradicionalno, povodom obilježavanja obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja, koju slavimo kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u ranim jutarnjim satima 5. kolovoza podignut hrvatski stijeg u centru grada.

Stijeg je podigao predsjednik Gradskoga vijeća Solina prof.dr.sc. Zdravko Perko koji se u svom obraćanju osvrnuo na dvije važne poruke ovoga dana.

To je u prvom redu zahvalnost hrvatskim braniteljima i pijetet prema onima koji su dali svoj život za slobodu Lijepe naše, ali i važnost da na nove generacije prenosimo taj barjak pobjede i plam koji nas je oslobodio i omogućio nam da živimo u slobodi te samostalno gradimo svoju državu i budućnost – poručio je prof.dr.sc. Zdravko Perko.

Uslijedilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulima u Domovinskome ratu. Uz predstavnike Grada i Gradskoga vijeća cvijeće su položili i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata te predstavnici policije i vatrogasaca.

Nakon molitve koju je predvodio župnik i upravitelj svetišta Gospe od Otoga don Ante Čotić okupljenima se obratio solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Danas obilježavamo 28. obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene akcije Oluja i pobjede u Domovinskom ratu. Ovo je doista poseban dan jer simbolizira sva hrvatska nastojanja i sve hrvatske borbe kroz čitavu povijest. Pobjedom u Oluji i oslobađanjem hrvatskoga teritorija stvoreni su čvrsti temelji za slobodu i suverenost naše Domovine. Iskoristio bih priliku da svim Hrvaticama i Hrvatima te svim građanima Republike Hrvatske čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a najzaslužnijima za stvaranje hrvatske države njihov dan, Dan hrvatskih branitelja – kazao je gradonačelnik ističući važnost očuvanja uspomene na Domovinski rat i na one koji su položili svoje živote pred oltar Domovine.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Foto: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content