Udruga Solinjani predstavila grad Solin i Dalmaciju u Lendavi

Članovi Udruge Solinjani boravili su proteklog vikenda u slovenskoj Lendavi kako bi sudjelovali na Danima hrvatske kulture koji su se priredili 14. listopada u dvorištu Hrvatskog kulturnog centra „Zrinski”.

Domaćini ovog događanja u Sloveniji su Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje” Lendava koji su krajem kolovoza gostovali u Solinu na manifestaciji Turističke zajednice grada Solina i Udruge Solinjani pod nazivom „Što su jeli naši stari – Iz solinskog lonca”.

Goste iz Solina dočekao je ovom prilikom uz riječi dobrodošlice predsjednik HKD-a „Pomurje” Đanino Kutnjak, inače predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, a potom ih je u Gradskoj vijećnici Općine Lendava primio Janez Magyar, župan Općine Lendava izrazivši dobrodošlicu i želju za nastavkom ove lijepe suradnje.

Pozdrave solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića prenijela je ovom prilikom domaćinima Hela Milišić, predsjednica Udruge Solinjani, a na gostoprimstvu se tijekom prijema zahvalila i direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, nakon čega je uslijedila i razmjena darova.

Na glavnom događanju na kulturnoj priredbi u dvorištu Hrvatskog kulturnog centra „Zrinski”, Solinjani su izveli i kulturno umjetnički program u kojem je sudjelovala Ženska klapa „Tamarin”, dok je Mia Sesartić pročitala crtice iz života staroga Solina iz njezine knjige „Solin sve u šešnest”.

HKD „Pomurje” predstavilo se folklornom i tamburaškom sekcijom, a njihova članica Jagoda Srša uvela je u njihov dio programa odrecitirajući pjesmu koju je napisala njezina teta.

Splet međimurskih plesova i pjesmi izveli su potom zajedno s članovima KUD-a „Žiškovec”.

Mirko Švenda Žiga, poznati izvođač međimurske popevke i dugogodišnji prijatelj društva „Pomurje” razgalio je srca mnogih s međimurskim, ali i dalmatinskim pjesmama, a posebno kada su s njim na pozornici zapjevale i Tamarinke.

Za kraj je uslijedilo druženje uz gastronomsku prezentaciju na kojoj su članovi ove solinske udruge iznijeli na bogato ukrašeni stol svoje slatke delicije od kroštula, rafijola, krokanta, pandulata, nonica, šapica…, a od slanih jela donijeli su soparnik, dok su članovi „Pomurja” spremali fažol i kobasice. Svakako, dobrog raspoloženja nije nedostajalo.

– Zahvaljujemo pokroviteljima ovog događanja, a to su: Grad Solin, Turistička zajednica Grada Solina, Splitsko-dalmatinska županija i Otpis d.o.o. Solin što su poduprli ovo naše predstavljanje u Sloveniji. Radujemo se ponovnom druženju s „Pomurjem” i razmjeni kulturnih običaja – poručila je predsjednica Udruge Solinjani Hela Milišić.

Osim Općine Lendava i njezinih znamenitosti, Solinjani su za svog putovanja posjetili i gradove Čakovec i Varaždin.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content