Udruga “Zdravi dan” i Dječji vrtić “Cvrčak” Solin obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. studenoga, članovi Udruge Zdravi dan u suradnji s vrtićkom ustanovom „Cvrčak“ Solin organizirali su akciju pod geslima „Pokreni se! Ako ne sada, kada?“ i „Edukacijom do bolje budućnosti!“. U sklopu akcije, koja se odvijala u prostorijama DV-a „Gabrijel“, članovi Udruge su zaposlenicima vrtića mjerili šećer u krvi, arterijski krvni tlak te sastav tijela na metaboličkoj vagi. Polaznici vrtića su za to vrijeme sudjelovali u zanimljivoj edukaciji i radionici o pravilnoj prehrani koju su za njih pripremile magistre nutricionizma, a potom i u tjelovježbi s fizioterapeutom.   

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontroliranog širenja bolesti i to na dan rođenja znanstvenika i liječnika Sir Fredericka Granta Bantinga zaslužnog za otkriće inzulina – kazala je predsjednica Udruge „Zdravi dan“ Ivana Petrović, dr.med., ističući kako je obilježavanje ovakvih dana jedno od poslanja Udruge osnovane s ciljem unapređenja kvalitete življenja i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

Suradnja s Dječjim vrtićem „Cvrčak“ pruža nam priliku za rad s djecom koju educiramo da stasaju u zdrave mlade ljude sa zdravim životnim navikama i usvojenim principima mediteranske prehrane. Osim toga nastojimo im istaknuti važnost tjelovježbe kako bi prevenirali kronične nezarazne bolesti. Istovremeno smo organizirali i preventivni pregled djelatnika kako bi oni stekli uvid u svoje zdravstveno stanje te, ukoliko se pokaže potrebnim, na vrijeme reagirali – kazala je Petrović dodajući kako su rezultati pregleda pokazali opravdanost ovakvih akcija.

Zanimljivo je istaknuti podatak da jedna od deset osoba na svijetu ima šećernu bolest, a jedna od dvije osobe koje imaju povišen šećer još uvijek ne zna da je bolesna – upozorila je Petrović.

Akciju je popratila i ravnateljica DV-a „Cvrčak“ Anđela Biuk koja je najavila nastavak suradnje solinske vrtićke ustanove i Udruge „Zdravi dan“.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content