Ususret Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, započinje treće izdanje manifestacije Solinsko srce ljubavi

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u organizaciji Grada Solina i Udruge Moje dijete Solin od 1. do 5. prosinca 2023.g. održat će se manifestacija 3. SOLINSKO SRCE LJUBAVI.

U petak, 1. prosinca u 19:00 sati, u Teatrinu Gradske knjižnice Solin održat će se okrugli stol na temu “Otvoreni dijalog o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom”.  O ovoj važnoj i kompleksnoj temi govorit će stručnjaci: Viviana Bojić, prof. logoped – klinički logoped, Antonija Škaro, magistra defektologije, Karla Matić, magistra psihologije, Ivana Pereža, fizioterapeut i senzorni terapeut i Filipa Dadić, radni terapeut. Moderatorica okruglog stola je Ivana Mitar, a glazbeni gosti su učenice OŠ don Lovre Katića. 

U subotu, 2.12., u atriju Osnovne škole kraljice Jelene, s početkom u 17:00 sati održat će se priredba “Tu sam – vidi što sve mogu!” Izvođači ove posebne večeri su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koji će pokazati kako se srčano recitira, pjeva i zabavlja.

U programu sudjeluju članovi Udruge “Moje dijete” Solin, Udruga osoba s cerebralnom paralizom “Srce” Split, Udruga za inkluziju “Lastavice” Split, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Zvono”, Split, Udruga za sindrom DOWN – 21, Split, Samostan sv. Rafaela, Solin, DV “Labud” (Cvrčak), Solin, OŠ kralja Zvonimira, OŠ kraljice Jelene, Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, Split te Centar za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”, Split.

Voditeljica programa je Dora Lovrić, a uz pomoć volontera iz Udruge gluhih i nagluhih Svjetlost iz Solina priredba će se simultano prevoditi na znakovni jezik. Program će stoga biti pristupačan svima.

U nedjelju, 3. prosinca u 16:00 sati u Hotelu President, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom Udruga Moje dijete Solin obilježit će 20. obljetnicu svog postojanja.

U ponedjeljak, 4. prosinca s početkom u 19:00 sati, u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, u sklopu razgovora pod nazivom “I moja priča može učiniti čudo!” koji će moderirati  Dina Levačić, uspješni sportaši podijelit će svoje priče i iskustva. O tome kako im invaliditet nije bio prepreka da budu među najboljima u svojim sportovima, govorit će: Dora Lovrić, članica boćarskog kluba osoba s invaliditetom ‘Sveti Duje’ Split i hrvatska reprezentativka u kategoriji BC3 – osobe s najtežim oštećenjima; Franka Rimac, članica Paraodbojkaškog kluba “Split” i članica reprezentacije paraodbojke te Sven Maretić, uspješan splitski sportaš s invaliditetom, osvajač brojnih medalja u stolnom tenisu, atletici, košarci, plivanju i tenisu u kolicima. Glazbeni gost je klapa “Delmati”.

U utorak, 5. prosinca s početkom u 17:00 sati u prostorijama KUD-a Salona započet će  glazbeno – folklorna radionica pod nazivom “Škrinjica solinske baštine”. Radionicu vode članovi KUD-a Salona, a u njoj će sudjelovati članovi Udruge “Moje dijete” te svi koji su zainteresirani zaviriti u prošlost, isprobati narodne nošnje i sudjelovati u tradicionalnom plesu.

Manifestacija 3. Solinsko srce ljubavi završit će istog dana u 19:00 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin uz mjuzikl “Brodovi od papira”. Osim Veselina Vetme koji potpisuje tekst mjuzikla i Marina Limića koji potpisuje glazbu, sudjelovat će i Izabela Martinović, Romana Šauperl, Ivan Miličević i Vesna Radomiljac. Za scenografiju je zaslužna Vesna Žižić.

Iako je riječ tek o trećem izdanju i iako mlada po godinama, manifestacija Solinsko srce ljubavi itekako je velika. O kojem god segmentu da se govori – o programu, broju izvođača, temama, o broju sudionika, Solinsko srce ljubavi iz godine u godinu sve je veće. Taj je porast dobar pokazatelj kako je poticanje otvorenog razgovora najbolji put prema osvještavanju i senzibilitetu okoline prema problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Cilj je uspostaviti što učinkovitiji sustav podrške kako bi se osigurala bolja kvaliteta života i uspješna integracija u društvo te dobrobit u svim aspektima njihovog života.

Pozivamo vas od srca na 3. Solinsko srce ljubavi – podržite svojim prisustvom manifestaciju koja će vas educirati, zabaviti, inspirirati, a možda i potaknuti na pomicanje vlastitih granica. Dođite! 

Scroll to Top
Skip to content