Večer uoči Dana grada i blagdana Male Gospe održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća Solina

Večer uoči blagdana Male Gospe i Dana grada u prekrasnom ambijentu drevne Gradine održana je Svečana sjednica solinskog Gradskog vijeća. Sjednici je prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima pored Gospina Otoka.

Uz gradske vijećnike predvođene predsjednikom Zdravkom Perkom i predstavnike Grada na čelu s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, svečanosti su nazočili brojni gosti među kojima potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, potpredsjednik Hrvatskoga Sabora Ante Sanader, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina te Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Okupljene je na samom početku pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Zdravko Perko koji se osvrnuo na rad ovog gradskog tijela te na dobru suradnju i međusobno uvažavanje gradskih vijećnika. Istaknuo je među ostalim kako je Gradsko vijeće kroz proteklu godinu donijelo oko osamdeset različitih akata među kojima je usvajanje gradskog proračuna, odluke vezane uz infrastrukturne zahvate, ulaganje u predškolski odgoj, odluka o podjeli vrtićke ustanove „Cvrčak“ i osnivanju novog DV-a „Izvor“ te odluka o osnivanju trgovačkog društva za obavljanje komunalnih poslova.

Uvjeren sam da je naš grad već dugi niz godina na dobrom putu i da su postignuti rezultati respektabilni. Na nama je da taj razvoj i nadalje potičemo. Ne smijemo dozvoliti da grad postane svrha sam sebi, odnosno ne smijemo doći u situaciju da servisiramo samo tekuće izdatke ili „hladni pogon“. Moramo i dalje inzistirati na ulaganjima usmjerenima na razvoj grada i na svekolikom povećanju kvalitete života u svim njegovim djelovima – kazao je Perko najavljujući skoro sazivanje tematske sjednice vezane uz pitanje cestovne infrastrukture kako bi se postojeći problemi što prije i učinkovitije riješili.

Svoje prigodno obraćanje predsjednik Gradskoga vijeća zaključio je čestitkom svim građankama i građanima Solina povodom Dana grada i blagdana Male Gospe, njegove nebeske zaštitnice.

Uslijedila je video projekcija uz pomoć koje je gradonačelnik Dalibor Ninčević prezentirao najvažnije projekte realizirane tijekom proteklih godinu dana. Među brojnim infrastrukturnim projektima koje je izdvojio našli su se već pokrenuti projekt Aglomeracije kojim će se poboljšati vodoopskrbni i kanalizacijski sustav te projekt „Jadro, izvor života”, odnosno uređenje izletišta uz izvor Jadra financirano sredstvima Europske unije. Istaknuo je i to da Solin, demografski najmlađi grad u RH, posebno brine o djeci i mladima što potvrđuju i iznimno velika ulaganja u predškolski odgoj za kojeg se izdvaja gotovo trećina gradskog proračuna. Tu je uključeno i sufinanciranje privatnih vrtića zahvaljujuć kojem je, cijena boravka u privatnim vrtićkim kućama izjednačena s cijenom u gradskoj ustanovi.

Gradonačelnik se osvrnuo i na projekt preuređenja i proširenja pedijatrijske ambulante u solinskom Domu zdravlja, na sufinanciranje produženog boravka u školi kao i na osiguranje sredstava namijenjenih nabavci radnih bilježnica i drugih radnih materijala za sve učenike s područja grada Solina. Grad, naglasio je, već niz godina provodi i sveobuhvatan program usmjeren na razvoj poduzetništva u kojem je sadržana i mjera potpore novoosnovanim tvrtkama. S tim ciljem realiziran je i europski projekt „Tempus”, u prostoru pored stadiona NK-a „Solin”, u kojem su osigurani optimalni uvjeti za rad mladih poduzetnika s minimalnom cijenom najma.

Jedan od važnih projekata koji je u tijeku realizacije je i Program poticane stanogradnje u sklopu kojega će 17 mladih obitelji s područja grada Solina riješiti svoje stambeno pitanje. U nastojanju da pomogne mladim obiteljima koje su u podstanarstvu Grad je putem javnog poziva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te iz vlastitog proračuna osigurao sredstva za sufinanciranje podstanarstva za ukupno 20 obitelji. Gradonačelnik se osvrnuo i na ulaganja u cestovnu infrastrukturnu, na netom otvorene radove na izgradnji odvojka, odnosno rampe iz pravca Splita prema naseljima Mravince, Kučine i Priko vode te na rekonstrukciju raskrižja Širina za koju se nada da bi uskoro trebala krenuti u realizaciju. Svoj osvrt u video projekciji Ninčević je zaključio nadom u bolju valorizaciju našeg turističkog bisera, arheološkog lokaliteta Salone. Po završetku projekcije s pozornice se zahvalio svima koji su doprinijeli prosperitetu grada uz Jadro, te uputio čestitke sugrađanima povodom nadolazećeg blagdana.  

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban nazvao je Solin perjanicom Županije, ali i cijele Hrvatske.

Nije to zasluga samo onih koji su obnašali ili obnašaju vlast. Ponajviše je to zasluga građana jer kada je trebalo imali su strpljenja i dali svoju potporu. Posebno me veseli činjenica da je velik broj projekata naslonjen na europske fondove, ne samo u Solinu već u cijeloj našoj Županiji, i tu se posebno zahvaljujem Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću– poručio je župan ističući itijesnu suradnju između Splitsko-dalmatinske županije i Grada Solina.

Naša je obveza ulagati tamo gdje život buja, a svaki euro uložen u ovaj grad donosi blagostanje njegovim građanima – kazao je župan Boban i zaželio da sve Solinjane i Solinjanke prati zagovor Blažene Djevice Marije.

Predstavljeni projekti koje je Grad Solin realizirao u proteklom razdoblju impresionirali su i ministra Olega Butkovića koji ga je u svom prigodnom obraćanju nazvao jednim od najmlađih i najprosperitetnijih gradova u Hrvatskoj.

Pod dojmom sam svega što radite u Solinu, sjajno je to što prepoznajete potrebe svojih građana. Ravnomjerni razvoj svih djelova naše domovine jedan je od prioriteta Vlade RH stoga očekujte i dalje njezinu pomoć u realizaciji projekata – istaknuo je ministar Butković.

Čestitke Gradu Solinu na ostvarenom prosperitetu te najljepše želje za predstojeći blagdan uputio je ovom prilikom i potpredsjednik Hrvatskoga Sabora Ante Sanader.

Nakon prigodnih govora predsjednik Gradskoga vijeća Zdravko Perko i gradonačelnik Dalibor Ninčević uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima, dobitnicima osobne, kolektivne i životne nagrade Grada Solina za 2023.

Osobne nagrade uručene su karikaturistu Marku Iviću i diplomiranoj odgojiteljici Bernardi Roudi, a kolektivna Planinarskom društvu „Sveti Jure“. Nagradu je u ime Društva  preuzeo njegov predsjednik Dražen Pavić. Nagrade za životno djelo dobili su inženjer elektrotehnike, volonter i istraživač solinske povijesti Ivan Grubišić Grubi te posthumno, legenda solinskoga sporta Ivica Bubić Bubi. Nagradu dodijeljenu Ivici Bubiću preuzela je njegova supruga Krasna.

Zahvalu u ime nagrađenih uputila je Bernarda Roudi ističući kako njihov rad ne proizlazi iz žudnje za priznanjima već iz onoga što je u njima. Rukovode se, istaknula je, tek time što njihov pristup može biti inspiracija za sve one koji dolaze iza njih.

Svečani program svojim je nastupom uveličala klapa „Delmati“, plesači KUD-a „Salona“ i glazbenik Alen Nižetić.

Na kraju svečane sjednice nebo nad Solinom obasjao je spektakularni vatromet, a građani su potom imali prilike uživati u koncertu Tomislava Bralića i klape „Intrade“. Veliki koncertni spektakl, upriličen pored sportske dvorane u Arapovcu, poklon je Grada svim Solinjankama i Solinjanima za njihov blagdan.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Scroll to Top
Skip to content