Velikim folklornim koncertom održanim u Gradini zaključen bogat program 27. Solinskog kulturnog ljeta

Bogati program 27. Solinskog kulturnog ljeta zaključen je 2. rujna folklornim koncertom održanim u Gradini u sklopu 1. međunarodnog festivala folklora „Split 2022.“ koji se u organizaciji Folklornog ansambla „Jedinstvo“, Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ Solin i Splitsko-dalmatinske županije odvijao od 31. kolovoza do 4. rujna.

Folklornu večer u Gradini otvorili su domaćini, članovi Kulturno umjetničkog društva „Salona“, a u iznimnoj večeri koja je imala za cilj predstaviti i afirmirati tradicijsku i folklornu kulturu domaćih i stranih sudionika nastupili su još Ogranak Seljačke sloge Buševec i KUD „Ljudevit Gaj“ Mače iz Hrvatske, Alba Regia Dance Ensemble iz Mađarske, Love For Mexico iz Meksika, KroaTarantata iz Molisea u Italiji i Cununa Apusenilor iz Rumunjske. 

Okupljene je pozdravio solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević ističući još jednom kako se ova zanimljiva folklorna priča poklapa sa zatvaranjem ovogodišnjeg Solinskog kulturnog ljeta.

Vjerujem kako je predivni ambijent obnovljene Gradine uistinu najprikladnije mjesto za organizaciju manifestacije posvećene njegovanju tradicije i kulture i nadam se da će ovo događanje postati još jedna od sastavnica Solinskog kulturnog ljeta kojeg večeras i službeno zatvaramo – kazao je gradonačelnik dodajući kako se nada da su Solinjani i njihovi gosti uživali u bogatom kolažu ljetnih događanja koja su iza nas.  

Da se radi o uistinu bogatom programu potvrdio nam je i Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ Solin, ističući kako su u sklopu 27. Solinskog kulturnog ljeta ostvarene ukupno 54 produkcije, od kojih je 26 realizirano u sklopu glazbenog programa, 12 u dramskom, 2 u filmskom, 11 u dječjem te 1 u plesnom programu, a ostvarene su i 2 književne večeri.

Program se održavao na 12 različitih lokacija, Gradina, Vrt Tusculum, Dom kulture „Zvonimir“, crkva Gospe od Otoka, Bazilika Svete Obitelji, Manastirine, Mravince, Kučine, Kuća Parać, Paraćev dvor, Gospin Otok i Gradski park na Širini, a prisustvovalo mu je 12,810 posjetitelja što je za preko tisuću posjetitelja više nego prošle godine. Upravo je dobar odaziv i konstantan porast broja posjetitelja ono što nas najviše veseli jer je time ispunjen krajnji cilj našeg programa – poručio je Ćićerić.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content