Zajednica koja njeguje zdravo i aktivno starenje


Prvi od dva okrugla stola u okviru projekta “Aktivna i kvalitetna starost” održan je u srijedu 10.11.2021. u Hotelu Park.

Teme okruglog stola usmjerene su na promociju koncepta Zajednice prilagođene potrebama starijih “Age-friendly cities”, model razvijen od strane Svjetske zdravstvene organizacije te modela gerontoloških centara.

Starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove poput: socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaj gubitka emocionalne potpore, osjećaja beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba. Iako ravnopravni u pravima i slobodama, stariji često to pravo ne uživaju. Stvaranje okruženja prilagođenog potrebama starijih osoba ključno je za potporu i održavanje zdravlja u starijoj dobi u čemu sudjeluje cijela zajednica.

Zdravo starenje znači da ljudi svih dobnih skupina žive u poticajnim, prilagođenim socijalnim okruženjima, imaju pristup visokokvalitetnim, dobro koordiniranim prilagođenim uslugama zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, dobivaju podršku u održavanju dobrog zdravlja i funkcionalnih sposobnosti tijekom njihovog života i potiče ih se da dostojanstveno žive i umru.

U uvodnom dijelu se Dana Jurman Jakus, stručna suradnica osvrnula na projekt “Aktivna i kvalitetna starost” te predstavila Zelenu knjigu o starenju, dok je Luka Donadini iz Udruge “MI” – Split upoznao prisutne s Modelom age friendly grada.

Gosti predavači bili su Dijana Lukić i Janez Stažnik, predstavnici Slovenskog nacionalnog saveza udruga umirovljenika koja umrežava 13 članica koji su predstavili model Ljubljane kao Age friendly grada te Antonija Bobić Lazić stručna suradnica zagrebačkog odjela za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ana Bilić suradnica u odjelu ustanova socijalne skrbi Grada Zagreba koje su predstavile razvoj gerontoloških centara u Zagrebu.

Okrugli stol bio je namijenjen predstavnicima javnog, privatnog i neprofitnog sektora koji skrbe ili pružaju pomoć starijim osobama ali i umirovljenicima sa šireg područja Splita.

Projektom se doprinosi socijalnoj uključenosti i većoj kvaliteti života umirovljenika na lokalnoj razini jačanjem kapaciteta 5 udruga iz Splita, Kaštela, Podstrane i Solina za provedbu 11 programa kroz različite aktivnosti u 24 mjeseca. Znanstvenim analizama, poticanjem međugeneracijske suradnje, razvojem inovativnih programa izobrazbe u turizmu/kulturi i zapošljavanjem umirovljenika, mobilizacijom zajednice kroz volonterstvo te promocijom aktivnog načina života osiguravaju se održivi socijalni programi usmjereni umirovljenicima.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost Udruge “MI” – Split

Izvor: seniori.hr

Scroll to Top Skip to content