Završila dvodnevna konferencija o sigurnosti povijesnih gradova u Solinu

U Solinu se 20. i 21. listopada 2022.g. u hotelu Salona Palace održavala dvodnevna međunarodna konferencija o sigurnosti povijesnih gradova kojoj je cilj analiza stanja sigurnosti, razmjena iskustava te poboljšanje opće sigurnosti u turističkim destinacijama.

Na konferenciji je sudjelovao i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je ovo prilikom istaknuo da su turistička odredišta s bogatom kulturno-povijesnom baštinom izvrgnuta devastiranju mlađih turista, pri čemu je naveo primjer Salone.

Za suzbijanje takvih pojava treba na razini države, ali i na lokalnim razinama, donijeti pravilnike o postupanju na zaštiti baštine – istaknuo je.

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić naglasio je kako su statistički podaci o sigurnosti na Jadranu dobri, ali s druge strane imamo pojavu neprimjerenog ponašanja posebice mlađih turista.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je kako je upravo sigurnost pridonijela uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Suradnja policije i lokalnih zajednica je iznimno važna za sigurnost, rekao je Boban.

Ideja konferencije je kritički promišljati o stanju sigurnosti, promatrati sigurnost izvan okvira službenih statistika, pozabaviti se osjećajem građana, osjećajem i subjektivnom ocjenom turista koji dolaze i kako ih dovesti do toga da i iduće godine odluče doći u Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, rekao je načelnik Marendić dok je predsjednik IPA-e (International Police Association) za Splitsko-dalmatinsku županiju Marko Doljanin istaknuo potrebu razvoja “sigurnosne kulture”.

Mislim da se od Hrvatske očekuje trend decentralizacije pojedinih poslova, povećanje uloga komunalnog redarstava ili prometnih jedinica mladeži to je trend svugdje i to mora biti kod nas. Policija, ma koliko efikasna bila, ne može rješavati sve te probleme i naravno da tražimo sinergiju, istaknuo je Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Osim predavača iz Hrvatske, na konferenciji su predavali i gosti iz Izraela i Francuske.

Radni dio drugog dana Konferencije završio je panelom na temu „Sigurnost turističke destinacije – funkcionalno partnerstvo građana, lokalne uprave i institucija“ na kojem su sudjelovali predstavnici gradova, općina i županije.

Svjesni smo kako porast broja turista utječe na naše gradove, a to sa sobom nosi i sve veći sigurnosni izazov. Vjerujem da ćemo znati kako prikupljena iskustva prilagoditi našim potrebama i primijeniti na način da se sigurnost lokaliteta u konačnici podigne na još veću razinu – poručio je gradonačelnik Ninčević jedan od panelista ove konferencije.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content