Završio 2. Alpen – Adria Kup: Hrvatska reprezentacija gradonačelnika odnijela pobjedu

Ove je godine Grad Solin domaćin međunarodnog turnira u suorganizaciji s Udrugom gradova u RH

Nakon što je 2019. godine u Južnom Tirolu održan prvi međunarodni turnir u nogometu za gradonačelnike koji je završio pobjedom Hrvatske, ove je godine u Solinu, od 19. do 21. svibnja 2023. održan 2. Alpen-Adria Kup. Turnir u kojem su sudjelovale četiri reprezentacije: Austrije, Slovenije, Južnog Tirola i Hrvatske završio je ponovljenim uspjehom hrvatske reprezentacije koja se pokazala najboljom.

Turistička promocija Solina i Klisa

Prije početka turnira, u petak 19.svibnja, Grad Solin je za svoje goste organizirao obilazak značajnih lokacija Solina i Klisa ne bi li se gradonačelnici što bolje upoznali s kulturnom baštinom našeg kraja. Obilazak je započeo u Bazilici Svete Obitelji i Crkvi Gospe od Otoka čiju im je povijest pobliže predstavio don Roko Kaštelan, župni vikar Župe Gospe od Otoka. Potom je uslijedio posjet Saloni, a onda i Kliškoj tvrđavi te izletištu Jadro.

S obzirom na spoj neprocjenjivog povijesnog bogatstva i prirodnih ljepota s kojima su se gosti u kratkom vremenu imali prilike upoznati izrazili su dojmove oduševljenja viđenim i izrazili nadu u ponovne, detaljnije posjete. 

U subotu odigrano šest utakmica

Nakon dana upoznavanja s posebnostima solinskog i kliškog kraja drugi dan, subota, 20. svibnja, bio je rezerviran za održavanje nogometnog turnira. Početak natjecanja obilježio je ulazak natjecateljskih ekipa na stadion NK Solin uz špalir Solinskih mažoretkinja.  Nakon svečanog trenutka i himni Austrije, Hrvatske, Slovenije te Južnog Tirola natjecanje je službeno započelo.

Utakmice su se igrale prema rasporedu kako slijedi s ostvarenim sljedećim rezultatima:

HRVATSKA – JUŽNI TIROL 1:0

AUSTRIJA – SLOVENIJA 1:3

HRVATSKA – AUSTRIJA 3:2

JUŽNI TIROL – SLOVENIJA 0:0

AUSTRIJA – JUŽNI TIROL 2:1

HRVATSKA – SLOVENIJA 1:1

U konačnici, ukupan poredak 2. Alpen-Adria kupa izgleda ovako:

1. HRVATSKA 5:3 7

2. SLOVENIJA 4:2 5

3. AUSTRIJA 5:7 3

4. JUŽNI TIROL 1:3 1

Zadovoljan ponovnom pobjedom hrvatske reprezentacije gradonačelnik Dalibor Ninčević se zahvalio svojim suigračima i kolegama na timskom radu i trudu, a isto tako i ostalim timovima Sloveniji, Austriji i Južnom Tirolu poručujući da su na kraju ipak svi pobjednici.

Međutim, nije samo to bilo važno. Ispunili smo i cilj povezivanja s drugim gradovima, izgradili još bolje odnose i učvrstili dosadašnju dobru suradnju – naglasio je gradonačelnik Ninčević.

Potrudili smo se da Grad Solin bude dobar domaćin. Kolege gradonačelnici osamdesetak gradova oduševljeni su kulturnom i prirodnom baštinom našeg Grada te u svoje države i gradove nose lijepa iskustva i mnogi od njih su rekli da će ponovo doći u Solin – poručio je na kraju.

Turnir je svojim prisustvom podržao Splitsko- dalmatinski župan Blaženko Boban koji je pohvalio inicijativu i dodao kako je samo bavljenje sportom vrijedno, ali pored toga važno je i druženje gradonačelnika, razmjena iskustava i mišljenja. Zahvalio se Gradu Solinu i gradonačelniku Daliboru Ninčeviću na organizaciji događaja i uspješno prognozirao pobjedu Hrvatske na turniru.

Istog dana održana je svečana večera u Hotelu President na kojoj su ekipama dodijeljene posebno izrađene plakete koje u podnožju imaju oblik salonitanskog žrtvenika te na vrhu plamen.

Na održani turnir i njegov značaj tom se prigodom osvrnuo gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić. Čast i zadovoljstvo mi je što sam sudjelovao. Turnir je bio težak kao i inače, igrao se veliki nogomet. Čestitam svima i zahvaljujem na podršci i druženju. Ovo je jedan hvale vrijedan turnir koji spaja gradonačelnike i daje nam mogućnost za međusobnu komunikaciju i druženje u opuštenoj atmosferi. Nismo se posebno spremali, ali igram rekreativno nogomet dva puta tjedno i bilo je zahtjevno odigrati utakmice.

S obrzirom na uspješnost turnira i njegove višestruke dobrobiti, od bavljenja sportom, preko poticanja suradnje i timskog rada do turističke promocije gradova može se zaključiti da je budućnost ovakvog tipa događaja svijetla i nudi bezbroj mogućnosti. 

Fotografije: Ivica Čavka i Grad Solin

Scroll to Top
Skip to content