Priopćenje za javnost o održanoj drugoj javnoj tribini o održivom gospodarenju otpadom

Druga javna tribina o održivom gospodarenju otpadom u sklopu projekta „RazmišljamEKOlogično“ održala se dana 29.05.2019. u prostorijama Općine Podstrana. 
Javnu tribinu otvorila je v.d. pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Danira Zanki, str.spec.oec. i prisutne upoznala s osnovnim informacijama o projektu koji ima za cilj doprinijeti izgradnji svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, sprječavanju nastanka otpada, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima i ponovnoj uporabi predmeta radi smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Stručno izlaganje na teme „Sprječavanje nastanka otpada i ponovna upotreba predmeta“ i „Pravilno odlaganje otpada“ pripalo je predstavnicama tvrtke Alfa atest d.o.o., pa je tako Antonija Bulić, mag.chem kroz svoje izlaganje iznijela mnogo korisnih primjera kako spriječiti nastanak otpada i na koje sve načine možemo upotrijebiti predmete koje bi inače odbacili i istaknula kako su upravo postupci sprječavanja nastanka otpada i ponovna upotreba predmeta najpoželjniji postupci u gospodarenju otpadom.

Pregled raspoložive infrastrukture na području Općine Podstrana za pravilno odlaganje otpada koji nastaje u kućanstvu s uputama gdje s kojom vrstom otpada izložila je Jana Ivanišević, dipl.ing.kem.tehn. Potom je otvorena javna rasprava u koju se građani aktivno uključili, pa je tako bilo pitanja gdje sa biootpadom iz vrtova te građevnim otpadom koji je nastao od rekonstrukcija u kući.

Na kraju rasprave posjetitelji su pozvani da pogledaju tematske plakate koje su izradili učenici osnovnih škola na području projekta (Solina, Podstrane, Klisa i Dugopolja) te da glasovanjem sudjeluju u odabiru najboljih.

Sudionicima javne tribine podijeljeni su edukativni materijali (brošure, letci) te platnene vrećice koje će moći koristiti umjesto plastičnih i na taj način započeti razmišljati „EKOlogično“.

Fotografije sa druge javne tribine možete pogledati u galeriji.

Scroll to Top Skip to content