Povijest Kulturno-umjetničkog društva “Salona” iz Solina započinje prije točno šest desetljeća, točnije 1943. kada je u Solinu osnovan Mješoviti zbor “Udarnik” pod vodstvom šibenskog svećenika Frue. 

Nakon završetka Drugog svjetskog rata (1945.) umjetničko vodstvo zbora preuzima mo. Vinko Lesić, a 1953. mješovitom se zboru priključuje i folklorna sekcija pod vodstvom Velimira Dadića i pod glazbenom pratnjom Kaja Žižića. Nakon premijernog nastupa na Voljaku u srpnju 1953., folkloraši kreću na prvu turneju u povijesti Društva, u Sloveniju (Bled, Kranj, Celje, Jesenice…).

Nakon učestale nestalnosti u radu koja je uslijedila sredinom šezdesetih godina, Društvo ponovno započinje s radom oko 1974. pod imenom RKUD “Dalmacijacement – Udarnik” ­Solin i oko njega se okupljaju sve tadašnje solinske kulturno-umjetničke sekcije (limena glazba, folklorni ansambl, muška i ženska klapa, mandolinski orkestar…). U to vrijeme Društvo je imalo i jaku financijsku pozadinu tako da su u njemu djelovali svi eminentni glazbeni i folklorni stručnjaci tog vremena (prof. Branko Šegović, mo. Marinko Katunarić, mo. Ljubo Stipišić, mo. Rajmir Kraljević, mo. Duško Tambača, mo. Daniel Šeparović i dr.).

Tih godina ostvaren je i veliki broj inozemnih gostovanja; Skandinavija (Danska, Švedska, Norveška), Portugal, Italija, Maroko (kao državni predstavnik na VIlI. Mediteranskim igrama u Casablanci 1983.) i brojni nastupi u zemlji. U to vrijeme Društvo organizira i tada na daleko poznate Solinske ljetne priredbe u solinskoj Gradini, koja je od zapuštenog arheološkog lokaliteta pretvorena u veliku ljetnu pozornicu upravo zaslugama i doprinosima Društva i njegovih članova.Na svom folklornom repertoaru Salona ima plesne koreografije dalmatinskog priobalja i Zagore, Slavonije te plesne običaje Hrvata Bunjevaca i banatskih Hrvata. Koreografije potpisuju prof Branko Šegović i prof Ivan Ivančan. Umjetnički voditelj folklornog ansambla je Nebojša Boban. U sklopu društva djeluje i mješovita klapa koja izvodi skladbe pretežno dalmatinskog melosa u aranžmanima voditelja Vilibalda Pečenika.

Praveći retrospektivu nakon više od šezdeset godina djelovanja, možemo s pravom zaključiti da je Salona vrlo perspektivno društvo kroz koje je tijekom minulih godina prošlo nekoliko stotina solinskih kulturnih amatera, koje uz ostala solinska kulturno-umjetnička društva čini okosnicu solinskog kulturnog i glazbenog života i koje svojom kvalitetom spada u sam vrh hrvatske amaterske folklorne scene. 

Kao rezultat svega navedenog 2004. godine «Salona» je dobitnik Kolektivne nagrade Grada Solina kao priznanje za dosadašnje više nego uspješno djelovanje na polju promicanja glazbene i običajne kulture našeg grada i domovine u svijetu.

1993. godine Društvo mijenja naziv u KUD «SALONA» i nakon nekoliko godina pauze ponovno ostvaruje velika inozemna gostovanja – Italija, Slovenija, Poljska (1994. i 2004.), Brazil i Bugarska.

«Salona « danas djeluje u nekoliko sekcija; folklorni ansambl, pripremna dječja grupa, mješovita klapa i mandolinsko-tamburaški orkestar, sve skupa oko stotinu članova i predstavlja jedno od najvećih kulturnih društava u Solinu.

Važno je napomenuti ulogu našeg društva i u etnografskom smislu. Naime, «Salona» u svom fundusu ima više od stotinu kompleta narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine od kojih su neki originali stari više od jednog stoljeća.

KUD SALONA
PPC Solin II.kat
21210 Solin
tel: 021/201-685

UMJETNIČKI VODITELJ: NEBOJŠA BOBAN (telefon: 021 212-773, mob: 098 419593)TAJNIK DRUŠTVA: IGOR ĆIĆERIĆ (telefon: 021 212-083, mob: 091 5253480)

Scroll to Top
Skip to content