Ženska klapa TAMARIN – Vranjic 

Sve je počelo oko Uskrsa, 1991. godine.
Ratna godina!
Proradija je niki dišpet. Ne damo mi ništa svoje, pa ni pravu dalmatinsku pismu. Pivale su je naše babe i matere, a na nama je da ostane tu među svojima, nek je i naša dica čuju i zapamte. 

Prvi dogovor Špira, Kate i Ivne u tadašnjem Domu kulture u mistu.
Sidili su kraj klavira koji je bija među drvenim ruvinanin stolicama i odlučili kako je potribno u mistu osnovat žensku klapu. Obavijestili su sve žene svoje generacije i one mlađe o toj ideji. Špiro će bit naš učitelj. Bili su pravi zanesenjaci s ludom željom da im uspije! Nakon dva – tri dana eto i prvih proba .Okupilo se desetak žena. Špiro za klavirom i partiture u rukan. Prva pisma „Perivoju cviće moje“.
..Prvi put zapivale prid publikon…..1992 godine i to odma doma – prid svojon publikon! Imale su i straha jer domaća publika notaje i najmanje grešake. A neka, na greškama se čovik uči! Iste godine za maestra u klapu dolazi glazbenik prof. Grgo Grubišić. 26.srpnja. – prvi put nastupaju na 26. festival dalmatinskih klapa u Omišu / večer ženskih klapa/… Godine 1996. glazbeno vodstvo nad klapom preuzima mlada omiška, danas poznata operna pjevačica prof. Terezija Čečuk Kusanović. Rade uobičajeno – dva puta tjedno po dva sata i kreću na predstavljanje van solinsko splitskog područja: Filip Jakov, Makarska,Šibenik, Zagreb, Varaždin, Petu obljetnicu slave samostalnim koncertom u svom Vranjicu. Gostovanjem u Sloveniji 2000. godine,započelo je razdoblje međunarodnog predstavljanja Tamarinki, a 2001. godine gostuju u Frankfurtu gdje su imale niz koncerata a najzapaženiji je humanitarni koncert u katedrali na misi za hrvate , gdje se prikupljao novac za obnovu vukovarske bolnice.
U listopadu 2001. godine, za glazbeno-umjetničkog voditelja klape Tamarin dolazi gosp. Duško Tambača.
Tamarinke izdaju dva CD – „ U ovome mistu“ s dalmatinskim narodnim pjesmama i drugi „ Majko ljubezniva“ sakralnog karaktera. 
2003. godine odlaze na natjecanje u Veronu te se vraćaju kući obasjane zlatom.
Stari prijatelj Špiro Jurić se ne zaboravlja te započinje suradnja s njim pa kao mješovita klapa „Tamarin“ nastupa u Opuzenu u okviru Omiškog festivala i tri godine zaredom donosi kući odličja. Takva vokalna kombinacija u tisku nazvana je„ povijesni nastup ženske klape s muškim tenorom“
Godina 2005 Grad Solin dodjelio je Tamarinkama Nagradu grada u kategoriji kolektivnih nagrada.povodom 15 obljetnice predanog rada i očuvanja narodne baštine.. Na poziv hrvatskog veleposlanstva u Španjolskoj „Tamarinke“ odlaze u Barcelonu, Madrid i Valadolid gdje predstavljaju dalmatinsku klapsku pjesmu na petodnevnoj turneji. 2006 godine najdraža gostovanja su im : „ Solin Zagrebu“ u Lisinskom i 18. studenog, obljetnica u Vukovaru.
Glazbeni voditelj „Tamarina“ prof. Milivoj Rilov došao je 2007.god.u klapu. Slijede godine kada bilježe nagrade u međunarodnoj konkurenciji pobjeđuje.
2008.i 2009. godine u Perastu prve nagrade,.Odlaze i na natjecanje zborova sa adventskim i božičnim napjevima u Prag i donose kući zlato, da bi 2010 godine u rujnu krenule u Den Hag- Nizozemska i u konkurenciji zborova osvajaju srebro. Iste godine u suradnji sa Maticom iseljenika Hrvatske – podružnica Split odlaze na nezaboravnu turneju u Makedoniju. Tijekom 2011. godine slijedi niz sudjelovanja na mnogim kulturnim događanjima. Svoju 20. obljetnicu obilježile su samostalnim koncertom u Solinu u hotelu „President“ gdje su prijateljima, obitelji i mnogim ljubiteljima klapske pjesme pružile nezaboravan doživljaj ženskog klapskog pjevanja. Monografiju o njihovom dvaesetgodišnjem radu pod nazivom „ 20 godina sa pismom šotobraco“ pripremaju za skoro tiskanje. Biti će to prva monografija u klapskom svijetu gdje će se naći još mnoge klape kroz opisivanje i nabrajanje mnogih događanja i nastupa.
Klapa „Tamarin“ piše svoju povijest i riječju i djelom!

Voditelj klape je maestro Mirko Radan.

LINK http://klapatamarin.wix.com/klapatamarin 

Scroll to Top