Arheološki lokalitet i izletište na Rižinicama je konačno dostupno građanima, značajno mjesto hrvatske povijesti dostojno prezentirano

Završeni su radovi na izgradnji odmorišta s vidikovcem uz arheološki lokalitet Rižinice, u sklopu EU projekta HeritageREVIVED vrijedni 2,7 milijuna kuna s PDV-om. Radove uređenja odmorišta provela je Županijska uprava za ceste Split, partner na projektu.

Na strmoj padini uz cestu Solin – Klis izgrađen je plato s natkrivenim prostorom opremljen stolovima, klupama i sanitarnim čvorom, parkingom za prihvat deset vozila i dva turistička autobusa s komunalnom infrastrukturom. Na sjevernom kraju platoa, iznad klisure, izgrađen je vidikovac s kojeg se pruža pogled na jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta hrvatske povijesti – Rižinice. Mjestu na kojem je na temeljima rimske Ville rustice, knez Trpimir oko 852. godine podigao benediktinski samostan. Na tom mjestu je 1891. godine pronađen dio zabata oltarne pregrade s natpisom “pro duce Trepim(ero)”. Don Frane Bulić je 1895. započeo iskapanja i otkrio malenu crkvu (16×7,5 metara), samostan i groblje. Po nađenim ulomcima Bulić je rekonstruirao veći natpis: “Za kneza Trpimira prikažite Kristu molitvu u strahopoštovanju prignuvši glavu”.

Na platou je postavljen info totem na kojem se na jednostavan i moderan način može saznati više informacija na različitim jezicima o Rižinicama i Solinu. S terase platoa, stepeništem je omogućen pješački pristup samom lokalitetu i potoku sv. Ilije uz koji je postavljen stol s klupama.

U svrhu atraktivnije i što vjernije prezentacije lokaliteta kreirana je aplikacija virtualne stvarnosti koja predstavlja pravi vremeplov. Uz pomoć digitalnih tehnologija korisnici mogu otputovati u Antiku i Srednji vijek – doba kneza Trpimira i putem virtualne šetnje razgledati rekonstruirani benediktinski samostan i prostor Rižinica.

Realizacijom projekta HeritageREVIVED, Rižinice postaju dio kulturne i turističke ponude Solina, što je cilj projekta, kulturna baština je istražena i dostojno prezentirana, a lokalitet je sada pristupačan i otvoren što većem broju posjetitelja. Kako održivo koristiti i upravljati lokalitetom kao i kulturno-povijesnom baštinom upoznali su se dionici u upravljanju u kulturi na trodnevnoj radionici u sklopu projekta.

Djelatnicima Grada Solina i njegovih kulturnih institucija, predstavnicima muzeja, predstavnicima okolnih općina i gradova te Županije, svoja bogata znanja i iskustva s područja upravljanja kulturnim dobrima prenijela je Gorana Barišić Bačelić, stručnjakinja za menadžment u kulturi s dugogodišnjim iskustvom u strateškom planiranju, upravljanju i interpretaciji kulturne baštine. Sudionici radionice su kroz različite primjere dobre prakse upravljanja kulturnim dobrima usvojili temeljnu metodologiju za upravljanje kulturno-povijesnom baštinom te stekli korisna znanja iz područja turizma doživljaja i destinacijskog menadžmenta.

S ciljem upoznavanja solinske djece s bogatom kulturnom baštinom njihova grada i senzibilizacijom za očuvanje baštine, na Rižinicama su održane radionice za učenike sedmog razreda Osnovne škole don Lovre Katića. Učenike je, u pratnji profesora povijesti Filipa Modrića, lokalitetom proveo Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu koji je strpljivo odgovarao na brojna pitanja djece o životu u rimsko doba Ville rustice, doba kneza Trpimira i formiranja benediktinskih samostana, o sarkofazima i srednjovjekovnim ukopnim mjestima koje su vidjeli na lokalitetu.

Solin je grad spomenik koji obiluje bogatom kulturnom baštinom. Rižinice su jedan od najvažnijih srednjovjekovnih lokaliteta u Hrvatskoj. Zahvaljujući projektu HeritageREVIVED, ovaj lokalitet je sada dostupan i dostojno prezentiran.

Projekt HeritageREVIVED financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. –2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri: Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Grada Solina i ni u kojem slučaju ne predstavlja stavove Europske unije.

Scroll to Top
Skip to content