Uređuje se interijer Art caffe-a na Glorijetu – otvaranje uskoro

Sredinom 2022. godine Grad Solin je dobio još jedan uređen javni prostor. Neiskorišteni potencijal nekadašnjeg parkirališta i derutnog objekta caffe bara na Glorijetu, dobio je priliku cjelokupne obnove u skladu sa suvremenim standardima.

Svrha projekta je doprinijeti većoj kvaliteti života lokalne zajednice Urbane Aglomeracije Splita obnovom zapuštenih brownfield lokacija. Projektom se adaptirala i uredila brownfield infrastruktura bivšeg vojnog područja “Glorijet” unutar kojeg će se u operativnoj fazi provoditi kulturno – društveni programi kroz Art caffe, a Turistička zajednica Grada Solina ovim je projektom dobila nove prostorije za rad te se u iste preselila tijekom lipnja. Za prostorije Art caffea proveden je postupak javnog natječaja za zakup prostora, a isti će biti obvezan osigurati kulturni sadržaj lokalnoj zajednici. Naime, u sklopu Art caffea predviđeno je održavanje manifestacija poput večeri kulture, skupova, recitala, likovnih radionica, manjih predstava i koncerata, unutar kojeg će lokalni umjetnici i drugi kulturni djelatnici imati priliku prezentirati vlastiti rad i ostvarenja. U sklopu objekta uređene su i prostorije javnog wc-a kao i wc za osobe smanjene pokretljivosti. Osim toga, uz objekt je uređeno i moderno parkiralište kao i dječje igralište koje je na raspolaganju lokalnoj djeci te djeci posjetitelja s tim da je dio igrališta prilagođen djeci s teškoćama u razvoju.

Sudeći po reakcijama građana i posjetitelja, ovaj projekt je naišao na veliko odobravanje. Svi nestrpljivo iščekuju otvaranje Art caffe-a koji je trenutno u fazi uređenja interijera. Za to vrijeme, novouređeno dječje igralište svakodnevno ispunjava dječja igra i smijeh, dok odrasli uživaju na osunčanim klupama uz zvuk rijeke Jadro, miris ljekovitog bilja i prekrasan pogled na Gospin Otok.

Projekt Novi Glorijet je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014. -2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.981.986,48 HRK, a EU sufinanciranje iznosi 4.287.577,63 HRK. Vrijeme provedbe projekta je od 20. prosinca 2018. godine do 31. svibnja 2022. godine. Lokacija projekta je k.č.z. 6377/1 i 6377/3, K.O. Solin. Glavni cilj projekta je unaprijediti brownfield infrastrukturu “Novi Glorijet” unutar koje će se omogućiti novi sadržaji za lokalnu zajednicu Grada Solina kroz izgradnju multifunkcionalnog objekta s pratećim sadržajem. Projektom je financirana priprema projektno tehničke dokumentacije i projektne prijave, obnova brownfield lokacije koja uključuje građevinsko obrtničke radove te opremanje, promidžba i vidljivost kao i upravljanje projektom.

Scroll to Top
Skip to content