Coworking koncept: U centru Solina mladi poduzetnici dobili suvremeno uređen prostor za rad i razvijanje poduzetničkih ideja

U petak, 30. lipnja potpisan je ugovor s poduzetnicima o davanju na korištenje poslovnog prostora Kreativno razvojnog ureda Grada Solina (KRUG-a) na prvom katu zgrade Nogometnog kluba Solin.

Zahvaljujući realizaciji projekta TEMPUS sufinanciranog sredstvima Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Grad Solin je adaptirao i uredio coworking, zajednički radni prostor kreativno razvojnog ureda namijenjen poduzetnicima početnicima, odnosno smještaju budućih „startupova“. Riječ je o poslovnom prostoru, ukupne površine 216,45 metara četvornih od čega 97,06 metara četvornih pripada coworking prostoru. To uključuje šest radnih stanica sa po dva radna mjesta, dva prostora za sastanke, od 10,01 i 13,77 metara četvornih, ured površine 10,96 metara četvornih, konferencijska i prezentacijska dvorana površine 47,54 metra četvorna, te servisne i pomoćne prostore, kuhinju, malu teretanu i terasu za druženja.

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, osvrnuo se na višestruki značaj ovog kreativno razvojnog ureda.

“Danas se održava najvažniji trenutak ovog prostora, a to je predavanje na korištenje mladim poduzetnicima kojeg smo kroz europski projekt preuredili i time im stvorili optimalne uvjete za rad. Kao što smo čuli od njih, pored tih uvjeta koji su jako bitni, važno je da na jednom mjestu bude više poduzetnika sa različitim idejama, sa različitim djelatnostima kako bi kroz interakciju i suradnju mogli još bolje razvijati svoje poduzetničke ideje. Ovo je i meni jedan od dražih projekata jer ima više benefita, prije svega sufinanciran je sredstvima EU, a s druge strane adaptirali smo napušteni prostor i stvorili uvjete za rad mladim poduzetnicima. Vjerujem da će mnogi od njih, kada zakorače i stasaju u poduzetničkim vodama, dati svoj obol i doprinos u razvoju našeg grada”  – rekao je gradonačelnik Ninčević te nadodao kako je cilj stvoriti povoljniju poduzetničku klimu u gradu, dati podršku onima koji tek pokreću posao, zadržati mlade ljude pružajući im ono što im treba – bolje i konkurentnije pozicioniranje na tržištu.

Prvim korisnicima KRUG-a besplatno korištenje prostora

“Prvi korisnici su dobili prostor besplatno. Bio je objavljen javni natječaj na koji su morali predati projektnu ideju koju će dalje razvijati i tako smo odabrali prvog korisnika. Ostali poduzetnici su se javili na javni poziv za korištenje prostora uz plaćanje najma. Omogućili smo poduzetnicima zajednički radni prostor, salu za edukacije, salu za pojedinačno održavanje sastanaka i ostale popratne sadržaje” – pojasnila je Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove napomenuvši kako je prostor gotovo popunjen te se nudi mogućnost dnevnog ili tjednog najma prostora .

Subvencioniran najam

Iznos naknade za korištenje prostora po radnom mjestu iznosi 150 EUR mjesečno. Grad Solin odobrava korisniku subvencije zakupa za prvu godinu korištenja prostora: za prva tri mjeseca prve godne od ulaska u KRUG subvencija iznosi 75%, za sljedećih devet mjeseci iznosi 50%, a za drugu godinu korištenja od ulaska u KRUG subvencija iznosi 20%. Puni iznos poduzetnici će plaćati tek treću godinu najma,

Korisnici oduševljeni prostorom

Prostor je fantastičan. Dobra je atmosfera i pozitivan radni prostor. Firma radi 5-6 godina – mi smo poduzetničko potporna institucija tako da pružamo podršku ovakvim firmama u razvoju. Ovo nam znači jer se u ovakvim prostorima stvara komunikacija drugačija od one na sporadičnim događanjima. Kad ste u radnom prostoru, ideje se drugačije razvijaju. Neki od nas bave se digitalnim marketingom, neki tehnologijama, tako da možemo učiti jedni od drugih i upotpunjavati svoja znanja”, rekao je Boško Ljubenkov iz IRI Centra koji je oduševljen i lokacijom ovog prostora.

Bitno nam je imati ovakav prostor jer sama komunikacija s drugim kolegama unutar ureda će mi omogućiti nove ideje i nova tehnološka saznanja što će mi pomoći da razvijem i svoje usluge – podijelio je svoje dojmove Ante Rubić, vlasnik obrta Instructus, za usluge za poduku mladih ljudi i razvoj novih tehnologija.

Vodeći partner na ovom projektu je Institute for Construction Technologies – National Research Council of Italy, a projektni partneri uz Grad Solin su: C.N.A. National confederation of handcrafts and of SMEs – Territorial association of Ravenna, Alma Mater Studiorum – University of Bologna, CERTIMAC, Riječka razvojna agencija Porin d.o.o., Javna ustanova RERA s.d. za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Grad Rijeka.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content