Prvi korisnici u Solinu surfaju A1 optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU sredstava

A1 Hrvatska završila je s izgradnjom širokopojasne pristupne fiksne mreže nove generacije u Solinu koja omogućava gigabitne brzine interneta. Riječ je o području koje je bilo bez širokopojasne infrastrukture, a sada prvi korisnici već surfaju na najmodernijoj optičkoj mreži.

Novoizgrađena širokopojasna infrastruktura u Solinu temelji se na FTTH tehnologiji (eng. Fiber to the Home) i izgrađena je pet mjeseci prije službenog roka. Ukupna ulaganja iznose više od 2,1 milijuna eura. Realizacijom projekta omogućen je najmoderniji, fiksni pristup internetu za gotovo 3 tisuće kućanstava. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva ‘Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima’.

Direktor za razvoj i upravljanje optičkom i 5G mrežom u A1 Hrvatska, Vladimir Skender objasnio je da je Solin jedan od prvih hrvatskih gradova potpuno pokrivenih optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova. „Ulaganje u najmoderniju širokopojasnu infrastrukturu kao što je optička mreža, osnova je razvoja poduzetništva, unaprjeđenja turističke ponude te za građane pouzdanog i sigurnog pristupa internetu. Hvala svim našim partnerima, posebno gradskoj upravi Solina i gradonačelniku Daliboru Ninčeviću na podršci kako bismo u tako kratkom roku izgradili infrastrukturu“, ističe Skender.

Vladimir Skender i Dalibor Ninčević

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević izrazio je zadovoljstvo brzinom realizacije projekta: „Bez najmodernije telekomunikacijske infrastrukture nema digitalizacije, ni razvoja gospodarstva. Upravo je zato za građane Solina važan ovaj projekt koji nam donosi kvalitetan pristup internetu i daje jednake mogućnosti rada, edukacije i zabave, kao u bilo kojem razvijenom velikom gradu.“  

Projekt slijedi ciljeve Digitalne agende odnosno stvaranje sigurnog i otvorenog digitalnog okruženja uz bolji pristup digitalnim uslugama i povećanje konkurentnosti lokalnih poduzeća na europskom tržištu.

Scroll to Top
Skip to content