Projektna ideja uređenja interaktivnog, participativnog parka i vrta na platou nekadašnjeg tupinoloma pod nazivom „Ex Marlstone Quarry as a Community Space“ prijavljena je 2014. godine na „Idea Camp“ u organizaciji Europske kulturne fondacije, čija je tema bilo aktiviranje zajednice u redefiniranju i oblikovanju javnih prostora. Projekt je uvršten među 50 najboljih od ukupno 813 prijavljenih iz cijele Europe. Nakon radionice i predstavljanja projektne ideje u Marseilleu u listopadu 2014. godine, projekt Grada Solina i Hrvatskih šuma – UŠP Split, koje upravljaju površinom u ime RH, bio je jedan od 25 projekata koji su dobili sredstva za istraživanje i razvoj.

Status: završen.

Glavni rezultat istraživanja je idejno arhitektonsko rješenje same površine tupinoloma, nastalo kao rezultat radionice koju je u funkciji partnera organizirao Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Na radionici je sudjelovalo 27 studenata Diplomskog studija arhitekture, 6 mentora i nekolicina stručnjaka iz različitih disciplina. Kroz istraživanje je stvorena i suradnička platforma koju čine Grad Solin, Hrvatske šume – UŠP Split, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području SDŽ, Udruga Permakultura Dalmacija, CEMEX hrvatska, Dom kulture Zvonimir Solin. Pobjednička idejna rješenja odabrana su nakon javne prezentacije i izložbe u Domu kulture Zvonimir Solin, odlukom stručnog žirija i glasovima posjetitelja. Također, provedena je online anketa kojom se ispitalo zadovoljstvo građana postojećim javnim površinama u Solinu, te su se prikupili njihovi prijedlozi za uređenje platoa tupinoloma. Konzultacije su održane i s osnovnim školama i vrtićima Grada Solina.

Područje Majdana predstavlja jedinstveni spoj ekologije, arheologije i industrije, triju tema koje obilježavaju povijest, sadašnjost i budućnost grada Solina. Lokacija ima potencijal postati županijsko i regionalno značajno izletište i primjer revitalizacije tzv. industrijskih „brownfieldova“ u svrhu održivog urbanog razvoja. Zahvaljujući metodologiji i rezultatima radionice „Mayday! Majdan! Mayday!“ u sklopu projekta „Ex Marlstone Quarry as a Community Space“, Grad Solin je primljen u mrežu gradova na programu transnacionalne suradnje URBACT III.
Prva faza, projekta revitalizacije napuštenog tupinoloma u Majdanu, odnosno izrada idejnih rješenja, uvrštena je u popis dobrih praksi u manifestu „Izgradimo grad“, koji je u veljači 2016. godine izdala Europska kulturna fondacija (ECF).

Početkom 2017. godine projekt je uvršten u integriranu projektnu prijavu pod nazivom „Jadro-izvor života“.
https://majdansolin.com/

Scroll to Top Skip to content