Program međuregionalne suradnje URBACT III financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar cilja Europske teritorijalne suradnje. URBACT podupire suradnju svih država članica EU te Norveške i Švicarske u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Cilj projekata je izgradnja kapaciteta u gradovima koji izrađuju ili provode integrirane strategije (odnosno akcijske planove) održivog urbanog razvoja. Kroz Mreže za planiranje aktivnosti (Action planning networks) gradovi razmjenjuju svoja iskustva, probleme i rješenja, te pronalaze nove ideje kako bi riješili određeni problem u području održivog urbanog razvoja.

U konkurenciji od 400 europskih gradova koji su predložili 99 urbanih mreža, ona u kojoj se nalazi grad Solin, zajedno s nositeljem Antwerpenom (Belgija) te partnerima Barcelonom (Španjolska), Dusseldorfom (Njemačka), Bečom (Austrija), Casoriom (Italija), te kasnije pridruženim Oslom (Norveška), Brnom (Češka) i Dusseldorfom (Njemačka) odabrana je za financiranje i provedbu koja traje ukupno dvije i pol godine.

Projektni prijedlog mreže grada Solina zasniva se na razvoju i rastu grada kroz prenamjenu urbanizacijom već transformiranih područja gradskog tkiva. Teme koje su Gradu Solinu važne u kontekstu prenamjene zapuštenih gradskih područja i poboljšanje kvalitete življenja jesu: održivi odnosni različitih funkcija grada (stanovanje, poduzetništvo, javni sadržaji, javni prostori), revitalizacija i prenamjena industrijskih obuhvata, definiranje novih tipova javnih prostora i održavanje kao dio kreativnog procesa njihove upotrebe, definiranje identiteta manjeg grada u metropolitanskom području, participacija javnosti u procesu planiranja. Osim materijalnog, URBACT ima i veliki simbolički kapital jer praktički upisuje gradove na kartu Europe, omogućava im dostupnost i primjenu međunarodnog znanja i iskustva na području urbanog planiranja, te služi kao izvrsna referenca pri prijavi planiranih projekata na EU fondove za njihovu realizaciju.

U zimskom semestru 2017. g. održana je velika studentska radionica u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, a kojoj je tema bila obuhvat ranžirnog kolodvora u Solinu. Kao rezultat projekta, izradit će se Lokalni akcijski plan za područje koje se proteže zapadnim dijelom Salone i naseljem Sv. Kajo, kao i izlazom na more.

AKRONIM i NAZIV PROJEKTA: sub>urban.Reinventing the fringe

PARTNERI:

Vodeći partner: Antwerpen (Belgija)

Projektni partneri: Barcelona (Španjolska)
Dusseldorf (Njemačka)
Beč (Austrija)
Casoria (Italija)
Oslo (Norveška)
Brno (Češka)
Solin (Hrvatska)

LOKACIJA:
Hrvatska: Solin, Splitsko-dalmatinska županija

DATUM POČETKA: rujan 2015.

DATUM ZAVRŠETKA: svibanj 2018.

GLAVNI REZULTATI:
• izrađen Lokalni akcijski plan za područje koje se proteže zapadnim dijelom Salone i naseljem Sv. Kajo, kao i izlazom na more

https://www.facebook.com/urbactsolin/?ref=br_rs

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR fonda Europske unije u okviru programa međuregionalne suradnje URBACT III

Scroll to Top Skip to content